Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ



Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Κεμαλικό Τουρκικό Κράτος είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Χρέος μας ως συνδυασμός άλλα και ως πολίτες που κουβαλάνε μέσα τους την ιστορία των προγόνων μας, είναι η αναφορά τέτοιων ιστορικών γεγονότων, ώστε ποτέ να μην λησμονηθούν αλλά και για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από παρόμοιες  ιστορικές ματιές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι ακριβώς έγινε τον Σεπτέμβρη του 1922, οπού μετά την αποδυνάμωση των Ελληνικών δυνάμεων ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μαζί με τον στρατό του κατάφερε να εκπληρώσει το σχέδιο του. 

Το ολοκαύτωμα εκείνων των ημερών 13-17 Σεπτεμβρίου κατάφερε να εκριζώσει βιαίως το Ελληνικό στοιχείο απο μια περιοχή οπού οι 'Ελληνες ενεργούσαν χιλιάδες χρόνια πριν την καταστροφή και μέχρι αυτήν.

 Μην ξεχνάμε, ότι στην Σμύρνη υπήρξε πληθώρα ξακουστών σχολών, πολιτιστικών κέντρων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, νοσοκομείων καθώς και πολλών άλλων δομών.Ήταν ένα κέντρο πολιτισμού με την ομιλούμενη γλώσσα τα Ελληνικά. 
Το δυνατό σημείο δε, ήταν το ταλέντο των Ελλήνων στο εμπόριο καθότι το γεωγραφικό σημείο προσφερόταν για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.  

Έτσι για πολλούς η Μικρά Ασία  θεωρείται ένα μέρος της μήτρας του πολιτισμού μας και όχι μόνο.

 Η  Μικρασιατική καταστροφή άφησε πίσω της ξεριζωμένους συμπολίτες μας, ένα  γένος μισό και χιλιάδες νεκρούς.











(εικόνες πριν την καταστροφή)












(εικόνες μετά την καταστροφή)


Ένα σπάνιο βίντεο που τραβήχτηκε απο τον κινηματογραφιστή εκείνης της εποχής, George Magarian και ψηφιοποιήθηκε το 2008 απο τον Robert Davidian.


    Γραφείο Τύπου